Alles op zijn plek gevallen
10-01-22: Een jaar geleden ben ik gestopt met mijn werkzaamheden als directeur van Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. Hier heb ik me altijd vol enthousiasme ingezet voor de Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Natuurbeleving, duurzaamheid, MVO en cultuurhistorie vormden de leidraad aan de hand waarvan wij werkten. Dat was erg mooi en inspirerend om te doen. Het enthousiasme dat ik van de ondernemers terug ontving speelde daarbij een belangrijke rol.
Het afgelopen jaar gaf me een heerlijke tussenfase waarin ik op een rijtje kon zetten welke activiteiten ik nu verder zou gaan ontplooien.
Tegenwoordig woon ik in het prachtige buitengebied van Lochem en ben daar gestart met het omvormen van mijn tuin tot een ´Eetbaar Landschap´ volgens de principes van de Permacultuur.
Daarnaast heb ik mijn handweverij weer opgepakt, ik geef geen les meer, maar maak zelf werk waarbij ik me laat inspireren door de natuur en, op dit moment, de inheemse bevolking van Lapland, de Sami. Vanuit deze activiteiten ben ik in het bestuur van Stichting Kunst In Lochem gestapt. We organiseren tijdens de Paasdagen een jaarlijkse Kunstroute en gaan in de zomer open atelierdagen organiseren.
En ook in de recreatiesector heb ik weer een plek gevonden. Ik zet me als voorzitter van de Stichting Keurmerk, Milieu, Veiligheid en Kwaliteit in voor de verduurzaming van de gastvrijheidssector. Het sluit helemaal aan bij de waarden waar ik voor sta en waar ik me bij De Groene Koepel ook voor heb ingezet. En daarnaast is het ook nog eens een erg leuke club mensen!
Alles is nu op zijn plek gevallen, mijn oude textiel vak weer opgepakt, mijn tuin ingericht als Eetbaar Landschap en nu kan ik me ook weer verder inzetten voor de verduurzaming van de gastvrijheidssector. We komen elkaar zeker weer ergens tegen!
Voorzitter
Stichting KMVK
01-01-2022: Persbericht
Marieken Nieuwdorp (64) is door het Algemeen Bestuur van deze stichting gekozen als opvolger van Derk Jan Verstand.
Marieken Nieuwdorp was tot 2021 directeur-bestuurder van Stichting De Groene Koepel, een organisatie die zich inzet voor een duurzame ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie. Dit komt tot uiting in o.a. de erkenning, marketing en promotie van de keurmerken Natuurkampeertreinen, Trekkershutten en GroepsNatuurkampeerterreinen. Marieken over haar nieuwe functie: “Ik heb goed nagedacht over een nieuwe invulling van mijn vrij te besteden tijd. Dit voorzitterschap biedt me de mogelijkheid om mij verder in te zetten voor de verduurzaming van de gastvrijheid sector. Dit is, naast het maatschappelijk verantwoord ondernemen, iets waar we als gastvrijheid sector niet meer omheen kunnen en waar we eigenlijk het voortouw in zouden moeten nemen. Ik zie er dan ook naar uit om mijn kennis van de toeristisch-recreatieve sector en mijn ervaring met duurzame ontwikkelingen in te zetten om samen met het team van Stichting KMVK de sector nog verder te verduurzamen”.
Derk Jan Verstand is sinds 1999 bij de oprichting door RECRON bij de Stichting betrokken geweest. Vanaf 2007 als voorzitter. Onder zijn leiding is de stichting flink gegroeid, momenteel is de organisatie onder meer verantwoordelijk voor ruim 700 Green Key en Duurzaam Gastvrij certificaten bij toeristische accommodaties en 185 Blauwe Vlaggen, de erkenning voor duurzame en veilige stranden en jachthavens in Nederland. Hij blikt dan ook trots terug op deze periode. “Het was erg mooi om te zien hoe steeds meer ondernemers en bedrijven hun schouders zetten onder het realiseren van duurzaamheid”, zegt Verstand. “Ik denk dat er nog steeds ruimte is voor groei en verbetering en dat er met de overdracht van de voorzittershamer aan Marieken een mooie nieuwe tijd aan breekt om de keurmerken nog bekender te maken. Niet alleen bij het bedrijfsleven, maar vooral ook bij de consument want die wordt steeds kritischer op duurzaam consumeren. De keurmerken kunnen consumenten richting geven in hun keuzes voor duurzame diensten en locaties.”
Voorzitter
Stichting Kunst in Lochem
Het Paasweekend staat voor Lochem in het teken van de jaarlijkse Kunstroute. Op zaterdag 8 april, zondag 9 april en maandag 10 april 2023 nemen ruim 100 kunstenaars deel, die hun werk verspreid over 8 dorpskernen exposeren op ruim 50 locaties binnen de gemeente; in hun eigen atelier, galerie of groepslocatie.
De voorbereidingen voor deze route zijn momenteel in volle gang.
Na een jaar secretaris geweest te zijn van deze club ben ik nu sinds een half jaar ook voorzitter. Een nieuwe secretaris wordt nog gezocht. Maar dit gaat goed komen. We zitten met de organisatie in een heel positieve flow. We hebben ontzettend veel ideeën om de kunst in Lochem nog weer breder op de kaart te zetten. Deze zomer gaan we naast de jaarlijkse Kunstroute ook open atelierdagen organiseren. Daarnaast werken we aan een verbreding. Naast de beeldende kunst gaan we ook andere kunst en cultuuruitingen opzoeken. Zie ook: dit artikel